Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için STEM Eğitimi

Çelebi öğretmenimize destek vermeyi unutmayalım.

30.08.2020
2.767
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için STEM Eğitimi

İlk kez, 1987 yılında Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu’nca hazırlanan Brundtland Raporu’nda “Bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların gereksinimlerini karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılayan kalkınma” olarak tanımlanımlanan Sürdürülebilir kalkınma kavramına, 12 Eylül 2017 tarihli OECD Bir Bakışta Eğitim Programı`nda üye ülkelerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030 eğitimi konusunda ilk kez bir bölüm ayırmıştır.21. yüzyılda STEM eğitimi, özellikle 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile doğrudan ilgili olan küresel konulara yenilikçi çözümler geliştirmeyi ve sunmayı amaçlamaktadır. Endüstri Devrimi 4.0 ivme kazanıyor ve günlük hayatımızın her yönünü etkiliyor. STEM disiplinleri (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) ve STEM dışı alanlar arasındaki sınırlar gittikçe daha da bulanıklaşıyor. Teknolojideki kuantum sıçraması, bizi STEM ve STEM dışı alanlarda da eğitme yöntemlerimizi yeniden düşünmeye zorlamaktadır. Sürdürülebilir STEM pedagojisi; Günlük Yaşam Becerileri, Doğal Çevre Bilgisi, Değerler ve Etik, bileşenlerinin kültürlemesini içermekte ve çocuklar için 21. yüzyılda özellikle de 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin çözümüne yönelik problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcılık, iletişim ve işbirliği ile girişimcilik gibi becerilerin kazandırılmasına yardımcı olmaktadır.

Kaliteli eğitim olmadan insani beceriler geliştirilemez ve insani gelişme olmadan da dünya çapında sürdürülebilir kalkınma sağlanamaz. Geleceğin dünyasına hakim olacak ülkeler, teknolojiyi kullananlar değil; bu sistemleri tasarlayanlar, üretenler, kontrol edenler ve hayatin her alanında yeni kullanım alanları açanlar olacaktır. Bu sistemleri dizayn edecek nesiller, STEM bilgi ve becerilerine sahip ve STEM bilgi ve becerilerini yaratıcı bir şekilde kullanmasını bilen girişimci nesiller olacaktır anlayışı ile 3 yıldır öğrencilerimin birer dünya vatandaşı olması ve asal çalışan yaşına geldiklerinde karşılaşacakları problemlere şimdiden çözüm üretmeleri için, sınıfımda ilkokul müfredat konularımızla ilgili olan sürdürülebilir kalkınma hedefi problemlerine, STEM eğitimi yoluyla çözümler üretiyorum. Sürdürülebilir Kalkınma için STEM Eğitimi adını verdiğimiz çalışmamız ile 5-7 Ekim 2020 Dünya Eğitim Haftasında, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına yönelik çalışmalar yapan 100 etkili öğretmenin seçilip dünyaya tanıtılacağı, yarışmaya Türkiye’den adayım. Ülkemizi birinci yapabilmem için oy desteğiniz benim için çok önemlidir.

https://www.earthproject.org/challenge/celebi-kalkan

YAZAR BİLGİSİ
sınıf öğretmeni Masallarla STEM+A kitabı yazarı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Mentörü   https://www.earthproject.org/challenge/celebi-kalkan
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Translate »