BEYOND OUR FEELINGS(DUYGULARIMIZIN ÖTESİNDE)

11.06.2021
1.225
BEYOND OUR FEELINGS(DUYGULARIMIZIN ÖTESİNDE)

Kuruculuğunu İstanbul Kartal Hacı Hatice Bayraktar Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Senem KALELİ ve Karasu Atatürk Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Hilal KAYA ‘nın yaptığı, Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Nilay ÖZTÜRK, İstanbul Tuğrulbey Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Gülcan KANAT, İtalya Giordano Bruno İngilizce Öğretmeni Dante NATALE, İtalya IIS Montessori-Davinci İngilizce Öğretmeni Giulia Legato, İspanya Balmesada İngilizce Öğretmeni Roberto Serrano ve Portekiz ETP/Inete İngilizce Öğretmeni Cristina Basilio’nun ortak olarak yer aldığı 135 öğrencinin dahil olduğu Beyond Our Feelings eTwinning projesi tamamlandı.

Hızla gelişen teknoloji ve internet kullanımının artmasıyla birlikte insanlar daha içe dönük hale geldiler. Covid-19 salgın süreci de insanların daha da izole olmasına sebep oldu. İnsanlar birbirleriyle, doğayla, hayvanlarla ve hatta kendileriyle empati kuramamaya başladılar. Empati yoksunluğu da duygularımızın körelmesine neden oldu. Proje koordinatörleri olarak bu farkındalıkla, öğrencilerimizdeki empati duygusunu güçlendirmek için bir proje yapma ihtiyacı hissettik. Ortaklarımızla birlikte yapmış olduğumuz başlangıç toplantısı neticesinde amaçlarımızı belirleyerek projemize başladık. Projede yer alan öğrencilerimiz proje sürecinde empati geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttüler. Proje dahilinde öncelikle başkalarını nasıl daha iyi anlayabilecekleri ve kendilerini başkalarının yerine koyarak sosyal ilişkilerini nasıl güçlendirebilecekleri üzerine çalıştılar. Sonrasında hayvanları ve çevreyi korumak için empati geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptılar. Ayrıca projemizde medya okuryazarlığı ve dezenformasyon konusunda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapıldı. Tamamıyla öğrenci merkezli olarak yürüttüğümüz bu projede öğrencilerimiz empati duygularını geliştirmelerinin ve güçlendirmelerinin yanı sıra, farklı ülkelerden akranlarıyla karma takımlar halinde çalışarak İngilizce konuşma becerilerini geliştirme fırsatı da yakaladılar. Proje sürecinde öğrencilerimizin teknolojiyi verimli ve doğru bir şekilde kullanma becerilerini geliştirmek için birçok Web 2.0 aracıyla tanışmalarını ve  bildikleri araçları paylaşmalarını sağladık. Böylece öğrencilerimiz proje ürünlerini ve materyallerini kendileri hazırlama imkanı buldular. Bu da özgüvenlerinin artmasına yardımcı oldu. Yapılan online toplantılar ve çalışmalar sayesinde projeye katılan öğrenciler hem dil becerilerini hem de teknoloji becerilerini geliştirme fırsatı yakaladılar.

Proje sürecinde öğrencilerimiz tarafından birçok ürün ortaya kondu. Öncelikle empati kavramının anlaşılmasına yönelik çalışmalar yapıldı ve ardından karışık ülke takımları oluşturularak empati hikayeleri yazıldı. Bu hikayeler bir araya getirilerek işbirlikçi bir ürün elde edildi. Projemizin ikinci aşamasında öğrencilerimizin başkalarıyla empati kurma becerilerini geliştirmek için ortaklaşa yaratılan kurgusal durumlardaki kişilerin yerinde olsalar ne yapacaklarına dair Flipgrid aracılığıyla yorumlar yapmaları istendi. Yapılan bu yorumlar bir araya getirilerek ikinci bir işbirlikçi ürün elde edilerek öğrencilerin etkileşimde bulunması sağlandı. Projemizin üçüncü aşamasında hayvanlara yönelik empati duygusu ele alındı. Bu noktada hayvanlarla ilgili daha fazla bilgi elde edebilmek için öğrencilerimizin yapmış olduğu bireysel araştırmalar sonucu elde ettikleri veriler kullanılarak zihin haritaları oluşturuldu ve öğrencilerimiz çeşitli araçlar kullanarak bu haritalardaki bilgilere yönelik dijital oyunlar tasarladılar. Bu oyunlar bir araya getirilerek üçüncü işbirlikçi ürünümüzü elde ettik. Bu aşamada ayrıca öğrencilerimiz Voki aracıyla hayvanları korumaya yönelik farkındalık videoları çektiler. Projemizin dördüncü bölümünde çevreye ve yaşadığımız gezegene yönelik empati duygularını güçlendirmeyi hedefledik. Öğrencilerimizden bağımsız araştırmalar yaparak çevre kirliliği ile ilgili haberler bulmalarını istedik. Bunun öncesinde medya okuryazarlığı ve dezenformasyon konusunda öğrencilerimizi bilgilendirmek için tüm okullar eş zamanlı olarak seminerler düzenledi. Bu seminerler okullarımızdaki konu ile ilgili yeterliliklere sahip öğretmenler tarafından verildi. Sahte haberler konusunda bilinç kazanan öğrencilerimiz çevreye yönelik haberleri daha titizlikle araştırdılar. Okullar öğrencilerinin bulmuş olduğu haberlerle gazeteler hazırladılar ve her okul kendi gazetesine bir adet de sahte haber ekledi. Sonraki süreçte gazeteler bir padlet da paylaşıldı ve öğrenciler faklı okulların gazetelerindeki sahte haberleri bulup yorum kısmında paylaştılar. Bu gazeteler bir araya getirilerek dördüncü işbirlikçi ürünümüzü elde etmiş olduk. Bu basamakta öğrencilerimiz sayfalara yerleştirilen twinboarda çevreyi korumak adına önerilerini paylaştılar. Projemizin son aşamasında kişisel empatiyi ele aldık. Bu konuda okullarımızda düzenlenen söyleşilerle okul Rehber öğretmenlerimiz öğrencilerimizin güçlü ve zayıf yönlerini fark etmelerine ve kendilerini oldukları gibi kabul etmelerine yardımcı oldu. Bu aşamada öğrencilerimizin hazırladığı posterlerden bir poster galerisi hazırladık. Ardından yine sayfalara yerleştirilen twinboardda öğrencilerimizin hislerini vurguladıkları anılarını paylaşmalarını istedik. Bu çalışma ile öğrenciler birbirlerinin anılarını okuyarak benzer duyguları hissettiklerini fark ettiler. Bu da özgüvenlerini arttırdı. Paylaşılan bu anılar bir araya getirilerek hazırlanan işbirlikçi ürünümüz öğrencilerimiz için güzel bir anı oldu.

Projemizin sürecinde öğretmenlerle ve öğrencilerimizle yapmış olduğumuz fikir alış verişi neticesinde final ürünü olarak hep birlikte TEDx konuşmalarına benzeyen ilham verici bir konuşma hazırlamaya karar verdik.  Ortak ürünümüz için takımlar birbirlerinin cümlelerini tamamlayan bir konuşma hazırladılar.Tüm öğrenciler konuşmalarını video olarak kaydettiler. Bu videolar bir araya getirilerek BOF TALKS oluşturuldu. Bu ürün hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerimizin keyifle çalıştığı ve proje sürecinde edinilen kazanımların herkesle paylaşıldığı  keyifli bir çalışma oldu.

Öğrenci tanışma webinarını Dünya Engelliler Günü’nde yaptık : Tanışma sürecini gerçekleştirdikten sonra empati kurmanın önemini engelli insanlara yönelik empati duygusunu konuşarak ele aldık. Proje sürecinde eTwinning gününde hazırlamış olduğumuz haber bülteni de büyük beğeni topladı. Projemizi yürütürken eGüvenlik konusuna büyük önem verdik ve güvenli internet günü için öğrencilerimizle harika bir çalışma yürüttük. Öğrencilerimiz öncelikle bireysel olarak araştırmalar yaparak güvenli internete yönelik sloganlar ürettiler ve bunları forumda paylaştılar. Sonrasında bu sloganlar bölünerek projede yer alan tüm öğrencilere paylaştırıldı ve sonunda harika bir ortak ürün elde edildi.

Proje sonucunda proje amaçlarımıza ulaşmak, öğrencilerimizden empati duygularının güçlendiğine ve 21. yy becerilerinin geliştiğine dair dönütler almak ve öğrenci velilerimizin güzel sözlerini duymak biz proje öğretmenleri için gurur verici oldu.

Proje Koordinatörleri

Hilal KAYA & Senem KALELİ

https://view.genial.ly/60a623097187ce1013563b1d

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Translate »