Yabancı Dil Konuşan Kahramanlar eTwinning Projesi
Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu İngilizce Öğretmeni olarak ortağı olduğumuz Yabancı Dil Konuşan Kahramanlar( Foreign Language Speaking Heroes) etwinning projesini öğrencilerin (10-13 yaş aralığı) yabancı dil derslerinde konuşmaları oldukça kısıtlı olduğunu düşünerek projemizi yabancı dilde konuşmaya teşvik etme amacıyla başlattık. Projemizin amacı, öğrencilerimizin yabancı dili konuşabilmesini kolaylaştırmak,yabancı dili günlük hayata entegre etmek ve bunu yaparken de çeşitli WEB2 araçlarını kullanmalarını sağlamaktı. Bu proje 1 Romanya 10 Türkiye den olmak üzere 11 öğretmen, 75 öğrenci ile yürütülmüştür.İlk aşamada öğrenci, öğretmen ve velilere anketler hazırlanarak onların eTwinnig hakkında bilgi sahibi olup olmadığı ve bu projenin yabancı dili geliştirmesine katkıda bulunup bulunulmayacağı ve web2.0 araçlarını bilip bilmedikleri sorulmuştur.
Çocukların Web2.0 araçlarını,egüvenlik kurallarını ve eTwinning projesini bilmedikleri tespit edilerek toplantılar düzenlenmiş ,eTwinning tanıtımı yapılmış, Web2.0araçları tanıtılmış, alanında uzman öğretmen davet edilerek egüvenlik semineri verilmiş,öğrenciler bilgilendirilmiştir. Ayrıca İngilizce öğrenmenin önemi ve neden ingilizce öğrenmeliyiz sorusuna cevap vermek için öğretim görevlisi konuk edilerek bütün ortak okullara bilgi verilmiştir.
29.01.2022-30.04.2022 tarihleri arasında yürütülen projenin müfredat ile paralel gitmesi için proje-müfredat entegrasyonu da yapılmıştır.Whatsapp,facebook grubu ve blog sayfamızı kurarak projenin iletişim ağı hazırlanmıştır ve bunlar sayesinde hızlı ve etki bir iletişim sağlanmıştır.Ayrıca webinarlar düzenlenerek,forum,chatroom,twinmail,öğretmen bülteni ve proje günlüğü de kullanılarak kesintisiz bilgi alışverişi sağlanmıştır.Her ay plana uygun,amaca yönelik,farklı,etkileyici,müfredata uygun,dikkat çekici ve öğrenci merkezli etkinlikler ,web2.0 araçları da kullanılarak yapılmıştır.
Ayrıca velilerimizden izin dilekçeleri alınmış,telif haklarına dikkat edilmiş,öğrencilerin yüzleri etkinlik resim ve videolarında gizlenmiş ve proje süresince e-güvenlik kurallarına uyulmuştur.Öğrencilerin hazırladığı her türlü tasarımlar demokratik katılım etkinlikleri yapılarak seçilmiş,demokrasi ve insan haklarına da vurgu yapılmıştır. Çalışmalar tamamen öğrenci merkezli yapılmıştır.Öğrencilerin öğrendikleri bütün araçları tek başlarına kullanıp ürün ortaya koymaları sağlanmıştır.Etkinliklerde kullanılan farklı web2.0 araçları ile öğrencilerin dijital yeterlilikleri geliştirilmiştir.Projede elde edilen olumlu sonuçların yaygınlaştırılabilmesi için okullarda panolar hazırlanmış,EBA ,yerel basın kullanılmış,okul web sitelerinde,blog sayfasında,okul instagram sayfalarında ,facebook’da,eğitimhane sitesinde proje etkinlikleri paylaşılmıştır.
Projede drama gibi pedagojik yöntemler kullanılmış,işbirlikçi ,öğrenci merkezli,eleştirel,yaratıcı öğrenme ortamlarına yer verilmiştir.
Proje sonunda:
1.Öğrencilerin yabancı dil derslerine olan ilgisi artmıştır.
2.Yapılan grup çalışmaları ile öğrencilerin işbirlikçi çalışmaları desteklenmiş ve iletişim becerilerinin geliştiği gözlemlenmiştir.
3.Öğrencilerin yabancı dili günlük hayatta kullanabilmelerine olanak sağlanmıştır.
4.Öğrencilerin yaratıcı yetenekleri öne çıkarılmış,hayal güçlerini ortaya koymaları çıkarmalarına olanak sağlanmıştır.
- Kullanılan web2.0 araçları ile öğrencilerin dijital yeterlilikleri geliştirilmiştir.Teknolojinin doğru kullanımı ve güvenli internet hakkında bilgi verilerek,”Safer internet day” etkinlikleri ile bu konuda farkındalık yaratılmıştır.Öğrencilere 21. Yüzyıl becerileri kazandırılmaya çalışılmıştır.
- Öğrenciler yabancı dili yalnızca bir ders olarak değil, farklı ülkelerdeki insanlarla iletişim kurmaları için gerekli olduğunu görmeleri sağlanmıştır.
7.Öğretmenler proje boyunca mesleki gelişimlerini sürdürmeye cesaretlendirilmiştir.Europeanschoolnet ve eTwinning online kurslarla ve zoomda verilen webinarlar ile mesleki gelişimlerine katkıda bulunulmuştur.
Emeği geçen tüm ortak okullara ve 6G sınıfıma katkıları ve emekleri için teşekkürler.