BİR BOOMER YA DA X, 30 ALFA’YA NASIL OKUMA YAZMA ÖĞRETİR

17.08.2020
2.719
Öğretmenim, iyi ki öğretmenim...

BİR BOOMER YA DA X, 30 ALFA’YA NASIL OKUMA YAZMA ÖĞRETİR

“Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. Kaba bir şekilde yemek yiyorlar. Yetişkinlere karşı saygısızlar. Ebeveynlerine karşı çıkıyorlar ve öğretmenleri sinirlendiriyorlar.” -Aristoteles, M.Ö 350

“Günümüzün gençleri öyle umursamaz ki ileride ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum. Bizlere, büyüklere karşı saygılı olmayı, ağırbaşlı davranmayı öğretmişlerdi. Şimdiki gençler kurallara boş veriyorlar. Çok duyarsızlar ve beklemesini bilmiyorlar.” Hesiodos, M.Ö. 8. yy.

Bir yerlerden tanıdık geliyor mu bu sözler? Evet evet çok tanıdık. Birincisi Aristoteles tarafından, M.Ö 350’de söylenmiş;  ikinci ise M.Ö. 800’de Heseiod tarafından.

Acaba biz hangi kuşağa aitiz?

Bir ‘Boomer’ olmayı 2 yılla pas geçerek ‘X’ kuşağı olmayı başarmışım. Sahi nedir bu kuşaklar ve gerçekle ilgisi var mı diye düşünenler varsa işte bu konuya çabuk bir bakış atmanızı sağlayacak kolay bir makale;

https://www.techinside.com/alfa-kusagi-geliyor/

Günümüzde yaşayan nesiller Boomerlar, X’ler, Y’ler ve derken Alfa kuşağı.

Pek çok makaleye göre 2013 sonrası doğanlar Alfa bebekler ve artık aramızdalar hatta okula başladılar. Bazı makalelere göre ise Alfalar 2011 den itibaren bizimle (Ay, 21.Yüzyılın Kullanıcı Profili: Y – Z ve Alfa Kuşağı)

Tarih boyunca kuşaklar arası farklılıklar hep olmuş hatta çatışma boyutu görülmüş olmakla beraber bir öğretmen öğrenci ilişkisi düşünüldüğünde işin içine farklı faktörler de girmiyor değil.

Her yeni kuşak yeni özellikler ile önceki kuşağı güncelliyorsa bizim de öğretmenler olarak bu kuşaklara uyum sağlamamız ve kendimizi belki de formatlamamız gerekiyor. Ram takviyesi  alabiliriz hatta.

İşin şaka tarafı bir yana, Alfalar 2025 yılında dünya nüfusunda 2 milyarlık bir popülasyonu oluşturacaklar . Okula yeni başlamakta olan bu kuşak şimdiye dek gelmiş geçmiş tüm kuşakların en eğitimlisi ve teknolojik olarak en yetkini olacak.(Mediacat dergisi,  https://mediacat.com/x-y-z-yetmez-biraz-da-alfa-olsun/) Ve bizler de onların öğretmeni olarak çalışacağız.

Bu durumda onlarla, onların dilinden konuşmak ve onların diliyle öğrenmelerine katkıda bulunmak biz öğretmenlere düşen görev. Bu yazıda , işe yaradığını gördüğümüz deneyimlerimizi  sizinle paylaşacağım. İşte 1. Sınıf öğrencilerinizle aynı dili konuşmanızı sağlayacak bazı araçlar;

Wheeldecide.com

https://wheeldecide.com/index.php?c1=kol&c2=kul&c3=kel&c4=kal&c5=kil&t=K_L&time=5

“Çalışmak istemiyor, yazıyor ama okumak istemiyor, telefonu elinden alamıyorum hocam” çok tanıdık cümleler. Bu araçla hazırladığım ve son öğrendikleri harf, sözcük ve cümleleri kullanarak pekiştirmelerini sağladığım bir araç “wheeldecide” Üstelik zaman geçtikçe kendiler de aracı modifiye ederek geliştirebiliyorlar.

Bunun yanında ödevlerini videoya çekerek size okumalarını isteyip, bir de bunları padlet gibi bir araca yüklemelerini söyleyerek Alfaların gönüllerini kazanmanız da mümkün. Bunda kullanabileceğiniz en basit araç padlet.  Padletin cep telefonu ile de kullanılabiliyor olması bunda büyük kolaylık sağlıyor.

Çocukken hepimizin severek oynadığı oyunları artık web araçlarıyla oynayarak öğrencilerimizin sözcük öğrenmesine, yazmalarının gelişmesine katkıda bulunmamız mümkün oluyor. İşte basit bir örnek;

Learningapps.org

https://learningapps.org/display?v=ps99j4m2c20

İşbirlikçi resim çalışmaları eline boya almamışlara bile ilham verirken (colorillo , aggie.io)kendilerine güvenlerini de artırıyor.

Biraz daha ilerlediğimizde yani okuma yazmaya geçtikleri zaman öğrencilerimize işbirlikçi yazma çalışmaları yaptırılabilir. Aşağıdaki linkle ulaşacağınız ZUMpad çalışması ile bir akrostiş çalışmasına başlanmış ve link paylaşılarak öğrencilerin yazma alışkanlıklarını geliştirmeleri amaçlanmıştır. https://zumpad.zum.de/p/Birlikte_%C5%9Fiir_yazal%C4%B1m

Tüm bu çalışmalarla hem kuşağın anladığı dili onlarla birlikte konuştururken hem de çokdisiplinli (multidisciplinary) olarak dersleri işlememizi mümkün kılmaktadır.

Elbette Alfalarla iletişimi kuvvetlendirmek için web 2.0 araçlarının yanı sıra cep telefonu uygulamalarından da faydalanabiliyoruz. Chatterpix gibi fotoğraf üzerine konuşma yapabildikleri araçlarla İngilizce sözcükleri telaffuz etmeleri sağlanırken aynı zamanda konuşma bozukluğu olan öğrencilerimizin fotoğrafını gördüğü nesneyi seslendirmeleri dil gelişimlerine katkıda bulunabilir.

Sonuçta bir Boomer ya da X olmak Alfa’yı anlamak ve sıkı iletişim kurmak için asla engel değil. J

Belgin Tunç

Sınıf Öğrt.

Samsun

Kutlukent 80. Yıl İlkokulu

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
29 Ağustos 2020
YORUMLAR
  1. Fatma İpek Berekat dedi ki:

    İki Alfa annesi olarak işimiz çok zor bir de sınıflar Alfa’larla dolduğunda düşünemiyorum hocam.

  2. Ayşe Ozan Kara dedi ki:

    Öğretmenim, tam da 1. Sınıfa başlayacak kızım (alfa kuşağı:) ve ben(y kuşağı 🙂 için harika bir yazı olmuş izninizle paylaşmak isterim.

    1. BELGİN TUNÇ dedi ki:

      Elbette, sevinirim.

  3. Münevver Çakır Ertekin dedi ki:

    Tebrik ederim arkadaşım, ne güzel anlatmışsın👏👏😘

  4. Kübra Tur dedi ki:

    Belgin Öğretmenim harika tesbitler, güzel öneriler. Emeğinize, yüreğinize sağlık. Paylaşabilir miyiz?

  5. Selin Celine Kurtuluş dedi ki:

    Hocam, boomer’ın anlamını yanlış kullanmışsınız. Boomer; yaşı olgun olan ama kendisi olgun olmayarak her şeyi kendinden gençlerin, Gen Z’nin üstüne atan kimsedir. Örneğin:”Benim zamanımda biz çalışmaktan baygın düşüyorduk, siz ise çok tembelsiniz.” “Ben senin yaşındayken bende sende olan fırsatlar olsa ooooo, neler yapardım” vb. Kısacası boomerlar geçmişte kalmış ve bu zamanın artık onların zamanından çok daha farklı olduğunu anlamayan insanlardır. Sabit fikirlidirler. Çocuklarının ressam, şarkıcı, oyuncu, youtuber, manken, e-sporcu, sporcu vb. işlerden birine sahip olması en büyük korkulu rüyalarıdır. Onlar için sadece geçmiş vardır. Bu yüzden geçmişten beri olan ve bilinen doktor, cerrah, avukat, hakim, öğretmen, polis gibi meslekleri çocuklarına zorlarlar. Çocuklarının yeni moda stillerinde giyinmelerini istemezler. Örneğin:e-boy, e-girl, soft boy, soft girl, lolita, gothic vb. Ve ben şahsen çocukların ailelerinden iyi eğitim aldığı sürece saygısız olmadığını düşünüyorum. 1. Sınıfta zaten sınav filan yapılmaz. 1. Sınıf açıkcası o kadar önemli değil. Ben 1. Sınıfta ödev yapmak yerine resim çiziyor, dersi dinlemiyordum. Ama şimdi okul 1.siyim! Zaman geçtikçe zaten kendileri yaparlar. Eğer yapmazlarsa onlarla iyice bir konuşulmalı ve hala devam ediyorlarsa boomerların hep şikayetçisi olduğu internet ellerinden alınmalı. Açıkçası 1. Sınıf bir çocuğun internette istediği kadar dolanmasına izin verilmemeli. Bunun yerine anne baba çocuğa ilgi göstermeli. Gerçek hayat sıkıcı olunca bu olumsuz sıkılma hislerinden sanal hayata kaçıyorlar. Eğer telefonu/tableti/bilgisayarı elinden aldığınızda ağlarsa görmezden gelin. Eğer her ağladığında eline istediğini verirseniz ağlayarak istediğini aldığını görür ve bir dahaki sefere bunu tekrarlar. Kısacası kendi çocuğunuzu şımarık ve berbat biri olmaya itersiniz. Kısacası, 1. Sınıf öğrencileri daha çok küçük, o kadar da zor değil onları anlamak veya yola koymak. Sadece büyümelerini beklerken onlara disiplini öğretin. Sevgiler, bir 8. Sınıf öğrencisi.

  6. tülay şener akdağ dedi ki:

    Teşekkürler

Translate »